Wybierz swoje miasto: | ||
Dodaj nowe miasto | ||
Dodaj news | Dodaj artykuł | |
Zostań dziennikarzem | Zostań ekspertem |
Obchodzić Święto Niepodległości można również w aspekcie kulinarnym. Powinniśmy stworzyć nowe marki kulinarne dotyczącą naszego miasta i regionu. Dotyczy to również ,,łakoci" symbolizujących święto narodowe 11 listopada.
Dobrym przykładem takiej tradycji jest rogal świętomarciński, który jest przygotowywany w Wielkopolsce (przede wszystkim w Poznaniu) z okazji Dnia Św. Marcina 11 listopada.
Jest to rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli (lub fig), miodu, cukru, śmietany, rodzynek, masła, skórki pomarańczowej, orzechów.
Tradycja ich wytwarzania wywodzi się pierwotnie z czasów pogańskich (ofiara z ciasta zwijanego w wole rogi) a następnie kościół przejął tą tradycję (ciasto miało kształt podkowy, którą zgubił koń św. Marcina).
Tradycja w obecnym kształcie narodziła się w Poznaniu na przełomie XIX i XX wieku.
Tradycja rogali na Święto Niepodległości jest oczywiście wynikiem zbiegu obu dat (11 listopada). Z powodu zbiegu okoliczności rogal stał się częścią obchodów obu uroczystości (dodatkowo poprawiający humor).
Dobrze by było stworzyć produkt regionalny na miarę tego z Wielkopolski, aby również Zachodniopomorskie (w tym Szczecin) mogło ,,kulinarnie" uczestniczyć w obchodach i zaistnieć na mapie tradycyjnych potraw regionalnych z okazji największego święta narodowego.
Wybierz swoje miasto: | ||
Dodaj nowe miasto | ||
Dodaj news | Dodaj artykuł | |
Zostań dziennikarzem | Zostań ekspertem |