Niedziela, 28 Kwiecień 2024
Artykuł oceniony: 231 razy - średnia ocen: 2,9

Kulinarny aspekt Święta Niepodległości 

anonim (bez konta), 2012-11-12 19:02
Szczecin

Obchodzić Święto Niepodległości można również w aspekcie kulinarnym. Powinniśmy stworzyć nowe marki kulinarne dotyczącą naszego miasta i regionu. Dotyczy to również ,,łakoci" symbolizujących święto narodowe 11 listopada.

Dobrym przykładem takiej tradycji jest rogal świętomarciński, który jest przygotowywany w Wielkopolsce (przede wszystkim w Poznaniu) z okazji Dnia Św. Marcina 11 listopada.

 Jest to rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli (lub fig), miodu, cukru, śmietany, rodzynek, masła, skórki pomarańczowej, orzechów.

Tradycja ich wytwarzania wywodzi się pierwotnie z czasów pogańskich (ofiara z ciasta zwijanego w wole rogi) a następnie kościół przejął tą tradycję (ciasto miało kształt podkowy, którą zgubił koń św. Marcina).

Tradycja w obecnym kształcie narodziła się w Poznaniu na przełomie XIX i XX wieku.

Tradycja rogali na Święto Niepodległości jest oczywiście wynikiem zbiegu obu dat (11 listopada).  Z powodu zbiegu okoliczności rogal stał się częścią obchodów obu uroczystości (dodatkowo poprawiający humor).

Dobrze by było stworzyć produkt regionalny na miarę tego z Wielkopolski, aby również Zachodniopomorskie (w tym Szczecin) mogło ,,kulinarnie" uczestniczyć w obchodach i zaistnieć na mapie tradycyjnych potraw regionalnych z okazji największego święta narodowego.

 

Oceń ten artykuł:
Wydania regionalne: mobicity.pl - Zachodniopomorskie mobicity.pl - Szczecin mobicity.pl - Świnoujście

Dziennik Obywatelski

Wybierz swoje miasto:    
  Dodaj nowe miasto  
  Dodaj news Dodaj artykuł
  Zostań dziennikarzem     Zostań ekspertem