Niedziela, 5 Maj 2024
Artykuł oceniony: 215 razy - średnia ocen: 3,0

Gęsina w Święto Niepodległości 

redaktor Szczecin (moderator), 2013-11-11 21:20
Szczecin, Food

W USA w dniu największego narodowego święta (Święta Dziękczynienia) na stoły podawany jest okazały indyk (nikt nie wyobraża sobie, że może być inaczej) a w Polsce, w dniu największego narodowego święta (Dnia Niepodległości) ... - a w Polsce gęsinę.

Polska gęś pieczona to brzmi dumnie !

Świętujmy odzyskanie niepodległości Rzeczypospolitej również uroczystym obiadem na którym nie może zabraknąć gęsiny.

Wbrew pozorów gęsina jest bardziej tradycyjnym polskim daniem niż popularny schabowy. Jednocześnie jest szlachetniejszym, smaczniejszym i zdrowszym mięsem.

Odtwórzmy stare polskie tradycje kulinarne o których przez ostatnie kilkadziesiąt lat zapomnieliśmy.

Trzeba pamiętać, że Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów gęsiny w Europie. Większość jednak jest eksportowana (głównie do Niemiec). W Polsce to mięso jest obecnie niedoceniane, a niesłusznie. Polska sztuka kulinarna ma długą tradycję. Trzeba wrócić do korzeni.

Szczególnie, że w tym okresie gęsina jest najlepsza (na Marcina najlepsza gęsina; czyli 11 listopada).

Gęsina nie jest naprawdę taka droga (jeśli dobrze się poszuka po sklepach). Warto choć raz w roku uroczyście usiąść z rodziną i przyjaciółmi przy świątecznym stole i podziękować opatrzności za to, że żyjemy w wolnym, niepodległym kraju oraz przodkom za daninę krwii, którą przelali w walce o silną niepodległą ojczyznę.

Jak w Waszym domu przygotowujecie gęsinę w dniu 11 listopada :)      .

Oceń ten artykuł:
Wydania regionalne: mobicity.pl - Zachodniopomorskie mobicity.pl - Szczecin mobicity.pl - Świnoujście

Dziennik Obywatelski

Wybierz swoje miasto:    
  Dodaj nowe miasto  
  Dodaj news Dodaj artykuł
  Zostań dziennikarzem     Zostań ekspertem